Beursspel

Academy

Sprinters

Wat is een Sprinter?

Een Sprinter is een beleggingsproduct van ING waarmee je versneld kunt profiteren van een koersstijging of een koersdaling van een aandeel, index, grondstof, obligatie of valuta.

Hoe werkt een Sprinter?

Bij een Sprinter investeer je slechts een gedeelte van de onderliggende waarde. De rest financiert ING voor je.

Risico's beleggen in Sprinters

Een belegging in Sprinters is risicovoller dan een directe belegging in de onderliggende waarde. Meer informatie over de werking en risico’s van Sprinters vind je in de Sprinter brochure.

Sprinter Long en Short

Sprinters zijn er in twee soorten, de Sprinter Long en de Sprinter Short. Met een Sprinter Long speel je in op een koersstijging van de onderliggende waarde. Dus wanneer de koers van de onderliggende waarde stijgt, dan stijgt eveneens de waarde van de Sprinter Long. Omgekeerd geldt dat bij een koersdaling van de onderliggende waarde, de waarde van een Sprinter Long daalt.

Koersstijging en koersdaling

Wanneer je een koersstijging verwacht van een onderliggende waarde, dan is een Sprinter Long mogelijk interessant. Verwacht je een koersdaling van bijvoorbeeld de AEX, dan kun je daarop inspelen met een AEX Sprinter Short. Tevens zijn Sprinters Short geschikt om je portefeuille te beschermen tegen koersdalingen.

Wat is het hefboomeffect?

Met het hefboomeffect kun je versneld profiteren van bepaalde koersbewegingen. Met het hefboomeffect verandert de koers van de Sprinter met een hoger percentage dan de koers van de onderliggende waarde.

Voor alle onderliggende waarden zijn er Sprinters met verschillende hefbomen. Hoe hoger de hefboom, hoe hoger het potentiële rendement, maar ook, hoe hoger het risico.

Voorbeeld: Hefboomeffect

De hefboom van een Sprinter op bijvoorbeeld een aandeel geeft aan hoeveel sneller de waarde van een Sprinter verandert ten opzichte van het aandeel (de onderliggende waarde). Een Sprinter op het aandeel Philips met een hefboom van 5 zal dus met 50 procent veranderen als het aandeel Philips met 10 procent verandert.

Financieringsniveau Sprinter

Het financieringsniveau is het deel van de Sprinter dat ING voor je financiert. Bij een Sprinter Long investeer je slechts een gedeelte van de onderliggende waarde, bijvoorbeeld een aandeel. De rest financiert ING voor je. Bij een Sprinter Long ligt het financieringsniveau onder de koers van de onderliggende waarde, terwijl bij een Sprinter Short het financieringsniveau juist boven de koers van de onderliggende waarde ligt.

Voorbeeld: Financieringsniveau

Het financieringsniveau geeft samen met de koers van je Sprinter de prijs van de onderliggende waarde weer.

  • De prijs van een aandeel bedraagt €20,00.
  • Het financieringsniveau voor de Sprinter is €18,00.
  • €20,00 - €18,00 = €2,00.
  • In dit geval bedraagt je investering in de Sprinter €2,00.

Wat is het stop loss-niveau?

Het stop loss-niveau zorgt ervoor dat je nooit meer kunt verliezen dan je inleg. Zodra het stop loss-niveau is geraakt zal ING de Sprinter voor je afwikkelen en de overgebleven restwaarde aan je uitkeren. Sprinters hebben ook een stop loss-niveau. Als de koers van de onderliggende waarde, zoals een aandeel of index het stop loss-niveau bereikt, zal de Sprinter worden beëindigd en worden afgewikkeld.

Voorbeeld: stop loss-niveau

De huidige koers van de onderliggende waarde is €20,00, het stop loss-niveau is €19,00 en het financieringsniveau is €18,00. Als de koers van de onderliggende waarde van de Sprinter het stop loss-niveau bereikt, wordt de Sprinter beëindigd en afgewikkeld. Je ontvangt in dit geval een restwaarde van €1,00. De restwaarde kan ook lager zijn dan €1,00 maar nooit minder dan €0,00.

Kosten

Als je in Sprinters handelt, heb je te maken met transactiekosten en financieringskosten of -opbrengsten. Meer informatie over de werking en risico’s van Sprinters vind je in de Sprinter brochure.

Behaal je Sprinter diploma